E-book I love Rotterdam

Een e-book over Rotterdam, mijn favoriete stad, kon natuurlijk niet uitblijven.

‘Voor de prijs van twee kopjes koffie neem ik je mee door Rotterdam.
Het is een bundeling van een aantal blogs en verhalen die ik in de loop van de jaren geschreven heb. De foto’s geven een beeld van mijn Rotterdam.
Ben je op zoek naar een leuk terras of wil je weten wanneer je een kubuswoning kunt bekijken? De antwoorden vind je in dit e-book, daarnaast bevat elk hoofdstuk een leuke tip.’

Nieuwsgierig geworden? Klik dan op de Bestel-knop!
Veel leesplezier,
Mariëlle

Stuur een puzzelkaart!

Wie altijd al een puzzelkaart heeft willen sturen, kan dat nu bij Puzzelpost doen!
Puzzelpost is een onderdeel van Puzzelcorner in samenwerking met Omapost.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Stuur nu echte puzzelkaarten met een eigen boodschap.

Diverse thema’s, zoals:
– Jarig
– Corona
– Geboorte
– Verhuizen
– Groeten
– Beterschap
– Liefde
– Petje af!
– Vakantie
– Het spijt me

Behandel dieren met respect

Beagle

Vandaag is het Werelddierendag. Nu heb ik niet zoveel met speciale dagen – in de ideale wereld ben je elke dag lief voor je vader, moeder, hond of kind – maar deze keer maak ik van de gelegenheid gebruik om een paar diervriendelijke organisaties onder de aandacht te brengen.

De Dierenbescherming bijvoorbeeld die met dierenambulances uitrijdt om dieren in nood te helpen en een veertigtal asielen beheert waarin dieren worden opgevangen. Ook zijn er zwerfkattenprojecten. Daarnaast gaat de Dierenbescherming actief op zoek naar lieve baasjes voor de asieldieren die ze onder haar hoede heeft.

Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Een van de mijlpalen die de stichting bereikt heeft, is dat sinds maart 2013 alle cosmetica die in de winkel ligt, voldoet aan de criteria van proefdiervrije cosmetica. Verder stimuleert Proefdiervrij de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije technieken, een van de speerpunten is zelf investeren in proefdiervrij onderzoek.

De Apenheul, plek waar ik altijd nog eens naar toe wil om aapjes van dichtbij te fotograferen en te bewonderen, een ideële organisatie die zich met hart en ziel inzet voor apen en hun leefgebieden en ook actief meewerkt aan natuurbehoud. Een voorbeeld daarvan zijn de Apenheul Natuurbehoudfonds-projecten waar zowel de lokale bevolking als de apen en hun regenwouden baat bij hebben.

Er zijn nog veel meer instanties die zich inzetten voor het welzijn van dieren. Wakker Dier komt op voor de dieren in de vee-industrie die vaak in vreselijke omstandigheden leven. Bekend zijn de Wakker Dier-campagnes tegen de plofkip en kiloknallers. Inmiddels verkopen de meeste supermarkten gelukkig geen plofkip meer. Al kiezen ze nog niet voor kip met één Beter Leven-ster, maar voor een goedkopere kip die qua welzijn tussen de plofkip en de kip met één ster in zit. Er is nog veel werk aan de winkel dus!

Kortom, er is een hoop mis met de manier waarop dieren worden behandeld en daarom is het goed dat deze organisaties er zijn.
Zoals Mahatma Gandhi al zei:

‘De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.’

Taalfouten

Is het strottenhoofd of strottehoofd, schrijf je onmiddellijk met twee ll-en en locatie inderdaad met een c?
Hoe zit het met de tussen-n en waarom schrijf je wel ‘je wordt’ met dt en ‘word jij’ met een d?
Menukaart met taalvoutje
Zomaar een paar voorbeelden van woorden waarin veel taalfouten worden gemaakt. Wil je er meer over weten? Op Onze Taal vind je naast taaladviezen ook Spreek van de week en Woordpost, een leuke site voor iedereen die van taal houdt.

Van taalfouten is het maar een kleine sprong naar Taalvoutjes, een site waarop de meest hilarische, gekke en kromme fouten verzameld worden.
Of het nu om foute borden gaat of foutjes die in advertenties, aanbiedingen of gebruiksaanwijzingen worden gemaakt, alles komt aan bod.
Je krijgt vaak de gekste verschrijvingen te zien.




‘Jy sal geniet van die land se skoonheid’

AfrikaansEen van de talen die het meest tot de verbeelding spreken is het Afrikaans.
Met woorden als ‘bedorwe brokkie’ (verwend kind), ‘blokkiesraaisel’ (kruiswoordraadsel), ‘broekiekouse’ (panty’s), ‘hakiesdraad’ (prikkeldraad), ‘kleefbroek’ (legging), ‘laatlammetjie’ (nakomertje) en ‘moltrein’ (metro) …

De taal is niet alleen melodieus en zangerig, het leuke is ook dat je er vrij veel van kunt verstaan.

De teksten van Chris Chameleon, bijvoorbeeld Altyd tuis en Droomverlore, zijn eveneens bijzonder.
Als je van gedichten houdt, lees dan vooral de Afrikaanse gedichten van Ingrid Jonker, Antjie Krog en Elisabeth Eybers.
Wil je meer Afrikaanse woorden ontdekken, neem eens een kijkje op Die Roepstem met onder andere een alfabetische woordenlijst Afrikaans-Nederlands.




Rebus

Als je de rebus hebt opgelost, verschijnt er een Loesje-tekst.Rebus

Meer woordspelletjes vind je hier.




Helaas pindakaas!

Wie graag wil weten waar bijvoorbeeld de woorden pindakaas, ladderzat, borstplaat of slavink vandaan komen, kan dat allemaal lezen in het boekje Waar komt pindakaas vandaan?

Wat betekent de uitdrukking ‘helaas pindakaas!‘, in welke context wordt die zoal gebruikt en door wie?
Betekenis: informele en schertsende uitroep van spijt.

Waar de uitdrukking oorspronkelijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het een leraar in Delft was die het voor het eerst hoorde van een leerling, een ander weet zeker dat het al in 1982 in een schoolkrant stond en volgens Wikipedia is het Paul de Leeuw die deze uitspraak introduceerde.

Een van de bekendste voorbeelden van een helaas pindakaas-moment komt van Louis van Gaal. Op de persconferentie voor het duel tegen Spanje wil hij niet ingaan op vragen over individuele spelers en reageert alleen met ‘dus helaas pindakaas’.

Behalve dat pindakaas smeuïg lekker is op een verse boterham was er ook ooit een echte pindakaasvloer, ontworpen door Wim T. Schippers.